Cookies
ElektronicaWeb gebruikt cookies voor de volgende doeleinden:

Meer informatie?
Lees ons Privacy statement. Akkoord

Tweepolige schakelaar aansluiten

238 beoordelingen
Tweepolige schakelaar aansluiten 8 out of 10 based on 238 ratings.

Met een tweepolige schakelaar kun je een lichtkring aansturen vanaf één schakelaar. Na het lezen van deze handleiding kun je zelf een tweepolige schakelaar aansluiten.

Twijfel je of deze handleiding wel geschikt is voor jouw situatie? Begin dan te lezen in ‘Schakelaar aansluiten’ en selecteer de juiste handleiding.

Gebruik

Deze schakelaar is verplicht in vochtige ruimtes. Denk hierbij aan een badkamer of buitenverlichting. In tegenstelling tot enkelpolige schakelaars wordt niet alleen de stroomvoerende draad onderbroken, maar ook de nuldraad. Deze tweepolige onderbreking biedt daarmee extra veiligheid.

Aansluitingen

Een tweepolige schakelaar heeft vier aansluitingen L1, 1, 2 en L2. Zijn er in jouw geval minder dan deze vier aansluitingen beschikbaar? Dan heb je waarschijnlijk geen tweepolige schakelaar maar een enkelpolige schakelaar. Voor de juiste handleiding kijk je hier.

Tweepolige schakelaar

Tweepolige schakelaar

Aansluiten

  1. Veiligheid
  2. Nuldraad
  3. Fasedraad
  4. Nuldraad naar lamp
  5. Fasedraad of Schakeldraad naar lamp
  6. Aardedraad naar lamp

1. Veiligheid

Schakel de stroom uit! Schakel de groep uit voor het gebied waarin je aan het werk bent. Weet je niet zeker welke groep dit is? Schakel dan alle groepen één voor één uit om hier achter te komen.

2. Nuldraad

De naar je toekomende blauwe draad is de ‘nuldraad’. Deze sluit je aan waar de schakelaar L1 aangeeft.

3. Fasedraad

De toekomende bruine draad is de ‘fasedraad’. Deze sluit je aan waar de schakelaar L2 aangeeft. Is er in jouw geval geen bruin draad aanwezig maar wel een zwart draad (schakeldraad)? Sluit dan deze aan op de L2.

4. Nuldraad naar lamp

De blauwe draad (nuldraad) loopt naar de lamp en deze sluit je aan waar de schakelaar 1 aangeeft.

5.  Fasedraad of Schakeldraad naar lamp

De bruine draad (fasedraad) of bij voorkeur zwarte draad (schakeldraad) loopt naar de lamp, deze sluit je aan waar de schakelaar 2 aangeeft.

6. Aardedraad naar lamp

In de meeste gevallen zijn er naast toekomende en vertrekkende draden ook geel\groene draden aanwezig. Dit is ‘Aardedraad’ en deze kun je met behulp van een rapidklem verbinden.

Dit was de laatste stap. Je kunt nu zelf een tweepolige schakelaar aansluiten!

Heb je een momentje?

Hoe nuttig is deze handleiding voor jou? Feedback