Cookies
ElektronicaWeb gebruikt cookies voor de volgende doeleinden:

Meer informatie?
Lees ons Privacy statement. Akkoord

TV aansluiten

91 beoordelingen
TV aansluiten 6 out of 10 based on 91 ratings.

Zelf je TV aansluiten maar geen idee wat je aansluit op de verschillende aansluitingen? Deze handleiding legt je de mogelijkheden uit.

TV aansluitingen

Er zijn verschillende aansluitingen mogelijk op je TV. Een overzicht van de meest gebruikte aansluitingen zie je in de afbeelding hieronder. De aansluitingen worden verderop in deze handleiding uitgelegd.

Aansluitingen TV

1. Component | 2. Composiet | 3. Scart | 4. HDMI | 5. LAN | 6. Coax | 7. S-Video | 8. VGA

Antennekabel (coax)

De antennekabel kun je met een coaxiale aansluiting op de TV aansluiten op het hiervoor bedoelde aansluitpunt. Het andere uiteinde steek je in het antenne-stopcontact. De antennekabel rechtstreeks aansluiten op de TV levert analoge zenders op. Wanneer je een C+ module hebt in je TV, kun je op deze manier ook digitale zenders ontvangen.

HDMI

De meeste moderne HDTV beeldbronnen leveren de beste beeld- en geluidskwaliteit via een digitale HDMI-aansluiting naar je TV. Door middel van High Definition Multimedia Interface (HDMI) worden de audio- en videosignalen in digitale vorm naar je TV gestuurd. Deze kunnen afkomstig zijn van allerlei multimedia apparaten zoals Blu-ray-spelers, HDTV televisie-ontvangers, game consoles, mediaplayer’s etc. Deze apparaten kun je altijd het beste op de TV aansluiten via HDMI. Hiervoor heb je alleen een HDMI-kabel nodig tussen het apparaat en de TV. Zowel het beeld als het geluidssignaal gaan via de HDMI kabel.

Kies wat betreft aansluitingen wanneer mogelijk altijd voor HDMI, dit levert de allerbeste beeld- en geluidskwaliteit. Een goede HDMI kabel hoeft trouwens niet duur te zijn!

Scart

Een Scart-kabel transporteert zowel beeld- als geluidssignalen, maar alleen in analoge vorm. Digitale apparaten hebben geen Scartaansluiting. Scart kom je vooral tegen op oudere apparatuur. Dit met uitzondering van de TV’s, zodat je de oude apparatuur hier nog wel op kan aansluiten.

Component

Bij component worden drie kabels gebruikt voor beeldsignalen en twee voor het geluid. Qua beeldkwaliteit is deze aansluiting vergelijkbaar met Scart.

Composiet

De composiet kabel bestaat uit drie gekleurde kabels: rood, geel en wit. De composiet kabel was voorheen één van de meest gebruikte kabels, geschikt voor zowel het audio als video signaal.

Netwerkaansluiting (LAN)

Via de netwerkaansluiting kun je de TV aansluiten op een netwerk. Afhankelijk van het model TV kun je dan films, foto’s en muziek van een PC of netwerkschijf (NAS) afspelen wanneer deze ook zijn aangesloten op hetzelfde netwerk. Je TV beschikt met deze aansluiting over een internetverbinding. Afhankelijk van het model TV creeër je hiermee mogelijkheden als: het surfen op internet en het gebruik van Apps.

VGA

Op de VGA aansluiting kun je een computer op de TV aansluiten. Een uitgebreide handleiding hiervoor vind je hier.

Heb je een momentje?

Hoe nuttig is deze handleiding voor jou? Feedback