Cookies
ElektronicaWeb gebruikt cookies voor de volgende doeleinden:

Meer informatie?
Lees ons Privacy statement. Akkoord

Toetsenbord instellingen

32 beoordelingen
Toetsenbord instellingen 6 out of 10 based on 32 ratings.

Verkeerde toetsenbord instellingen kunnen erg frustrerend zijn. In dit artikel vind je de meest voorkomende problemen, met de oplossing!

Hieronder vind je een aantal veel voorkomende problemen met toetsenbord instellingen.

Tekens komen niet overeen

Je bent aan het typen, maar de tekens komen niet overeen met wat je typt? Een ? veranderd in een = teken, een & veranderd in een _ etc. In dit geval is de configuratie van de toetsenbord-indeling verkeerd. De oorzaak hiervan is vaak vrij eenvoudig. Het wisselen van toetsenbord indelingen kan met de toetsencombinatie CTRL-SHIFT. Door de locatie van deze toetsen op het toetsenbord wordt deze combinatie vaak per ongeluk uitgevoerd, hierdoor is dit één van de meest voorkomende problemen met de toetsenbord instellingen. Zo simpel als de oorzaak is, zo simpel is ook de oplossing. Door nogmaals de toetsencombinatie CTRL-SHIFT te gebruiken staan je instellingen weer goed. Je kan dit probleem in de toekomst voorkomen: dit doe je door maar één toetsenbord indeling in je instellingen te bewaren en de overige te verwijderen. Kies hieronder het besturingssysteem dat voor jou van toepassing is en volg de beschreven stappen.

Windows 7

 • Kies ‘Start’ en vervolgens ‘Configuratiescherm’.
 • In het configuratiescherm kies je voor ‘Land en taal’.
 • In het tabblad ‘Toetsenborden wijzigen’ kun je kiezen welke toetsenbord indelingen je wilt verwijderen.
 • De combinatie Nederlands als invoertaal en Verenigde Staten (internationaal) als toetsenbord indeling is in Nederland de standaard. Deze moet je behouden, de overige kun je verwijderen.

Windows 8

 • Navigeer naar de startknop en selecteer deze met de rechtermuisknop, kies vervolgens voor ‘configuratiescherm’.
 • Eenmaal in het configuratiescherm kies je voor ‘Klok, taal en land/regio’.
 • Kies vervolgens bij ‘Taal’ voor ‘Invoermethoden wijzigen’. Hier kun je voor de aanwezige talen de toetsenbord indeling wijzigen.
 • Kies bij ‘Nederlands’ voor ‘opties’. Hier kun je kiezen welke toetsenbord indelingen je wilt verwijderen.
 • De combinatie Nederlands als invoertaal en Verenigde Staten (internationaal) als toetsenbord indeling is in Nederland de standaard. Deze moet je behouden, de overige kun je verwijderen.

Leestekens verschijnen (niet) direct

Speciale leestekens zoals trema’s en accenten kun je normaal gesproken invoeren door enkele of dubbele aanhalingstekens te typen, gevolgd door een klinker. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk en sneller een é, ë, en ê typen. Tussen het intoetsen van bijvoorbeeld de aanhalingstekens en de klinker houdt het toetsenbord even in. We noemen dit de ‘dode toets’, het toetsenbord wacht op het volgende teken om afhankelijk daarvan te bepalen wat er moet gebeuren. Misschien vind je het makkelijker om de leestekens direct weer te geven in plaats van de ‘dode toets’. Of misschien laat jouw toetsenbord direct de leestekens zien, terwijl je juist deze ‘dode toets’ gewend bent. Het geheim van deze instelling zit in de toetsenbord indeling. In het hoofdstuk hierboven wordt zowel voor Windows 7 als Windows 8 beschreven hoe je bij de instellingen voor de toetsenbord indeling kunt komen. Volg eerst deze stappen, eenmaal bij de toetsenbord indeling kun je kiezen voor het volgende:

 • Het toetsenbord met dode toets krijg je met de indeling: ‘Verenigde Staten (Internationaal)’. Dit is de standaard indeling in Nederland.
 • Het toetsenbord zonder dode toets krijg je met de indeling: ‘Verenigde Staten’.

Speciale toetsen op het toetsenbord werken niet

Er bestaan veel toetsenborden met allerlei extra toetsen. Met deze kun je bijvoorbeeld het volume bepalen of jouw e-mail programma starten. Wanneer deze toetsen niet meer werken heb je waarschijnlijk niet (of niet meer) het juiste stuurprogramma (driver) op de computer geïnstalleerd. Ga naar de site van de fabrikant van het toetsenbord en download het stuurprogramma voor jouw type toetsenbord. Een andere optie is om de CD die in de meeste gevallen meegeleverd wordt met het toetsenbord op te zoeken. Het online downloaden van een stuurprogramma heeft de voorkeur omdat je hiermee altijd de laatste versie kunt downloaden en installeren.

Tekst wordt overschreven

Normaal gesproken kun je op op elke locatie in de ingevoerde tekst meer tekst invoegen. Wanneer dit niet lukt en bestaande tekst overschreven wordt heb je in de meeste gevallen op de ‘insert’ toets gedrukt. In je tekstverwerkingsprogramma zal dan onderin beeld ‘OVR’ weergegeven worden.
De ‘insert’ toets op het toetsenbord wordt vaak per ongeluk ingetoetst, waardoor deze optie wordt ingeschakeld. De meest simpele manier om dit ongedaan te maken is door nogmaals de ‘insert’ toets in te drukken. Wanneer je nou regelmatig tegen dit probleem aanloopt kun je er ook voor kiezen de ‘insert’ toets in Word volledig uit te schakelen. Doe dit als volgt:

 • Kies het lint menu voor het tabblad ‘Beeld’.
 • Druk op de knop ‘Macro’s’ en kies voor ‘Macro opnemen’.
 • Geef de macro een naam, bijvoorbeeld ‘insertuit’ en klik daarna op ‘toetsenbord’.
 • Eenmaal in het volgende scherm druk je op de ‘insert’ toets op het toetsenbord om deze toe te wijzen aan de Macro.
 • Nadat je vervolgens op ‘sluiten’ klikt kom je weer terug in het normale scherm. Kies hierna in het menu nogmaals voor ‘Macro’s’ en klik op ‘opname stoppen’.
 • De ‘insert’ toets is nu toegewezen aan een opdracht zonder actie, en daarmee uitgeschakeld.
 • Wil je dit later ongedaan maken? Kies dan in het menu ‘Macro’s’ voor ‘Macro’s weergeven’, en verwijder de aangemaakte macro.

Heb je een momentje?

Hoe nuttig is deze handleiding voor jou? Feedback