Cookies
ElektronicaWeb gebruikt cookies voor de volgende doeleinden:

Meer informatie?
Lees ons Privacy statement. Akkoord

Netwerk / Internet via het stopcontact

74 beoordelingen
Netwerk / Internet via het stopcontact 8 out of 10 based on 74 ratings.

Je wilt graag overal in huis kunnen internetten, maar het WiFi signaal is te zwak of de overdrachtsnelheid te traag? Kabels trekken is onhandig en soms niet mogelijk. In dat geval bieden Powerline adapters uitkomst: internet via het stopcontact. Elektronicaweb.com legt uit hoe het moet.

Hoe werkt internet via het stopcontact

Internet via het stopcontact, eigenlijk netwerk via het stopcontact kun je realiseren door middel van Powerline adapters, ook wel homeplug genoemd. Deze Powerline adapters veranderen het elektriciteitsnetwerk in het huis in een datanetwerk. Dit heeft als voordeel dat je geen extra kabels hoeft te trekken naar de plek waar je gebruik wilt gaan maken van internet. De adapters maken gebruik van de ongebruikte delen in de huidige bekabeling. Het elektriciteitsnetwerk gebruikt net als de telefoon en coax bekabeling slechts een klein gedeelte van de kabels.

Internet via het stopcontact

Internet via het stopcontact

Adapters aansluiten

De eerste adapter steek je in een stopcontact in de buurt van de router of het modem van waar uit het netwerk verdeeld wordt. In de meeste gevallen zit er geen verschil tussen de twee adapters, het maakt dan niet uit welke van de adapters je als eerste aansluit. Als er wel verschil is tussen de adapters, staat dit vaak op de adapters aangegeven door middel van een ‘Master’ of ‘Slave’ vermelding. Kijk dit even na in de gebruiksaanwijzing. Je steekt een standaard netwerkkabel (RJ45) in de adapter en sluit deze aan op een vrije poort van de router of modem.

De andere adapter steek je in de buurt van de PC of ander apparaat in een willekeurig stopcontact, waarna je ook dit apparaat met een netwerkkabel aansluit. De Powerline adapters maken automatisch verbinding met elkaar, dit is te zien aan het huis-icoontje op de adapter. Indien deze groen brand of knippert zijn de beide adapters met elkaar in contact. Het lampje met het netwerk icoon gaat knipperen bij actief gebruik, dit lampje geeft data overdracht weer. Je hebt op dit moment al internet via het stopcontact, de computers en/of andere apparaten staan door middel van de Powerline adapters in verbinding met het netwerk.

Meerdere Powerline adapters

Wanneer je op een andere locatie, bijvoorbeeld in een andere kamer ook gebruik wilt maken van de Powerline adapters kun je hiervoor probleemloos een extra adapter aanschaffen. Wanneer deze in het stopcontact wordt gestoken zal ook deze automatisch verbinding maken. Je kunt probleemloos meerdere Powerline adapters aansluiten.

Meerdere apparaten op één Powerline

Het kan zijn dat je meerdere apparaten op één plek wilt voorzien van internet via het stopcontact. Dit kun je op twee manieren oplossen:

Switch aansluiten
Je kunt een switch aansluiten op de Powerline adapter. Met een switch kun je het netwerksignaal verdelen naar meerdere apparaten, deze heeft één poort waar je de kabel uit de adapter op aansluit. Op de andere poorten kun je de apparaten aansluiten die gebruik moeten maken van het netwerk.

Router aansluiten
Een andere mogelijkheid is om een nieuw draadloos netwerk te creëren vanuit de verbinding van de Powerline adapter. De kabel die uit de adapter komt steek je dan in een draadloze router. Je kunt met alle apparaten vervolgens draadloos verbinding maken met deze router. Een uitleg over het configureren van de router vind je hier.

Na het lezen van deze handleiding kun je zelf een netwerk / internet via het stopcontact aansluiten!

De kwaliteit van het signaal via het stopcontact is altijd afhankelijk van de kwaliteit van het elektriciteits-netwerk. Vooral bij oude huizen (voor 1970) kunnen er problemen optreden met betrekking tot de kwaliteit van het signaal.

Heb je een momentje?

Hoe nuttig is deze handleiding voor jou? Feedback