Cookies
ElektronicaWeb gebruikt cookies voor de volgende doeleinden:

Meer informatie?
Lees ons Privacy statement. Akkoord

iPhone aansluiten op TV

199 beoordelingen
iPhone aansluiten op TV 8 out of 10 based on 199 ratings.

Om foto’s of films vanaf je iPhone op de televisie te bekijken kun je de iPhone aansluiten op TV. Deze handleiding legt de verschillende opties en aansluitmogelijkheden uit.

 1. Mogelijkheden
 2. Airplay
 3. Chromecast
 4. Adapter

1. Mogelijkheden

Er zijn meerdere mogelijkheden om je iPhone op een TV aan te sluiten. Dit kan bekabeld met een adapter, draadloos via AirPlay of draadloos via Chromecast. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden uitgelegd.

2. Airplay

Je kunt de iPhone aansluiten op TV met AirPlay. Je kunt dan draadloos video, muziek of foto’s afspelen op de TV. Om AirPlay te kunnen gebruiken heb je het volgende nodig:

 • Een iPhone 4S of nieuwer
 • Een TV met AirPlay of een ander tussenliggend apparaat met AirPlay ondersteuning*
 • Een WiFi netwerk

* Veel nieuwe apparaten bieden inmiddels AirPlay ondersteuning. Denk hierbij aan een Apple TV, Receiver of mediaplayer. Controleer even of AirPlay inderdaad ondersteund wordt door jouw apparaat, en sluit deze aan op je TV.

Verbinding maken gaat als volgt:

 1. Sluit de iPhone en TV of ander AirPlay ondersteunend apparaat aan op hetzelfde WiFi netwerk.
 2. Open het ‘Bedieningspaneel’ op de iPhone (veeg vanaf de onderkant van het scherm naar boven).
 3. Selecteer ‘AirPlay’. Je ziet nu alle mogelijke apparaten waar een AirPlay verbinding mee gemaakt kan worden.
 4. Selecteer het apparaat waarmee je verbinding wil maken. In dit geval is dit de TV of het tussenliggende apparaat.
 5. Wanneer je nu foto’s en video’s bekijkt of muziek luistert, worden deze via Airplay naar het geselecteerde apparaat gestreamd. Ook het browsen in Safari is direct zichtbaar op de TV.

AppleAirPlay

Wanneer je AirPlay vanuit het bedieningspaneel op de iPhone heeft ingeschakeld, blijft AirPlay actief totdat je dit uit zet. Daarom is deze instelling van invloed op alle apps wanneer deze worden gebruikt.

3. Chromecast

Een andere optie om het beeld van je iPhone weer te geven op je TV is door middel van de Chromecast van Google. Chromecast werkt bijna hetzelfde als Airplay, op een paar punten na: een één op één kopie van het scherm op je iPhone naar je TV is helaas niet mogelijk. Niet al het beeld op de iPhone werkt namelijk met de Chromecast. Een specifieke app moet Chromecast ondersteunen om het beeld weer te kunnen geven.

Het maken van de verbinding gaat als volgt:

 1. Plug de Chromecast in op een vrije HDMI poort op je TV.
 2. Stel je TV in op de juiste ingang / source / input. Je ziet nu het ‘Set me up’ scherm.
 3. Open de App Store op de iPhone en download de ‘Chromecast’ app.
 4. Navigeer vervolgens naar de WiFi instellingen op de iPhone. Je ziet hier nu een WiFi netwerk genaamd: Chromecast. Maak verbinding met dit WiFi netwerk door hierop te klikken. Eenmaal verbonden met de WiFi van de Chromecast verlaat je het menu instellingen.
 5. Start de ‘Chromecast’ app. In het beeld zie je vervolgens ‘We found a new Chromecast’. Klik daarna op op ‘Next’.
 6. Als controle zie je nu een code op het scherm, deze moet gelijk zijn aan de code die de Chromecast op de TV laat zien. Deze controle voorkomt dat je verbinding maakt met een andere Chromecast binnen bereik.
 7. Geef in het volgende scherm de Chromecast een naam.
 8. Hierna moet je de Chromecast met je eigen WiFi netwerk verbinden. Selecteer jouw WiFi netwerk en geef het wachtwoord van je WiFi netwerk op. Als dit gedaan is zal de Chromecast een aantal seconden bezig zijn om alle instellingen te verwerken.
 9. Wanneer de Chromecast klaar is zie je zowel in de app als op het scherm van de TV ‘Ready to cast’ staan. De Chromecast is nu correct aangesloten.

Niet elke app heeft de mogelijkheid om het beeld via Chromecast op je TV weer te geven. Zoek in de app naar het Chromecast icoon.

4. Adapter

Wanneer AirPlay of Chromecast voor jou niet tot de mogelijkheden behoort kun je ook via een adapter de iPhone aansluiten op TV. Afhankelijk van het type iPhone heb je een adapter met 30-pins aansluiting of een adapter met Lightning aansluiting nodig. De iPhone 4S beschikt nog over de 30-pins connector, alle nieuwere modellen beschikken over de Lightning connector.
Daarnaast kun je kiezen uit een VGA of HDMI adapter. De VGA adapter is al wat ouder en biedt een analoge weergave zonder geluid. De HDMI adapter (ook wel digitale AV-adapter genoemd) biedt digitale weergave inclusief geluid. Voor aanschaf kun je voor de zekerheid beter even controleren of jouw televisie over een VGA of HDMI aansluiting beschikt. VGA is al een oudere aansluiting die in de meeste gevallen wel aanwezig is.

Ben je in het bezit van een VGA of HDMI adapter dan is het aansluiten vrij eenvoudig. De adapters is in feite niet meer dan een korte kabel met twee stekkertjes. De ene stekker sluit je aan op de onderzijde van de iPhone (dit is de aansluiting die ook gebruikt wordt voor het opladen). In het andere uiteinde steek je afhankelijk van het model een VGA of HDMI kabel. De kabel sluit je vervolgens aan op VGA of HDMI aansluiting van de televisie. Eventueel kun je bij de HDMI adapter ook nog een oplaadkabel aansluiten om de iPhone tijdens het gebruik van stroom te blijven voorzien.

Kies je voor een adapter? Kies dan wanneer mogelijk altijd voor een adapter met HDMI aansluiting. Deze levert de beste kwaliteit.

Dit was de laatste stap en hiermee is de aansluiting afgerond. Je kunt nu zelf een iPhone aansluiten op TV!

Heb je een momentje?

Hoe nuttig is deze handleiding voor jou? Feedback