Cookies
ElektronicaWeb gebruikt cookies voor de volgende doeleinden:

Meer informatie?
Lees ons Privacy statement. Akkoord

Harde schijf vervangen

132 beoordelingen
Harde schijf vervangen 6 out of 10 based on 132 ratings.

Het vervangen van verouderde of kapotte hardware in een computer is een klusje dat veel gebruikers uit handen geven. Dit terwijl je dit in de meeste gevallen eenvoudig zelf kunt doen. Met behulp van deze handleiding kun je zelf een harde schijf vervangen of verwijderen.

Wanneer je de computer niet langer wilt houden is het verstandig ALTIJD de harde schijf te verwijderen, op deze manier voorkom je dat jouw persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen.

Welke harde schijf?

Harde schijven zijn er in diverse uitvoeringen, met verschillende aansluitingen. De meest voorkomende aansluitingen zijn SATA (huidige standaard) en IDE (oude standaard). SATA wordt aangesloten door middel van een dunne rode kabel met een platte aansluiting. IDE wordt aangesloten door middel van een brede grijze kabel met een 40 pins aansluiting. Bekijk de onderstaande afbeelding ter verduidelijking.

Een IDE kabel is veel dikker dan een SATA kabel, daardoor hindert het de luchtstroming in je behuizing. Daarnaast kan een SATA schijf hogere snelheden behalen dan een IDE schijf. Kies wanneer mogelijk dus altijd voor SATA.

Sata- en IDE kabel

1. SATA-kabel | 2. IDE-kabel

Harde schijf vervangen in desktop computer

Stap 1
Zet de computer uit en haal de stekker uit het stopcontact.

Stap 2
Open de behuizing, hoe dit moet is afhankelijk van het type behuizing. In de meeste gevallen heeft de behuizing schroeven aan de achterzijde, hiermee kun je een zijpaneel verwijderen. In andere gevallen kun je een paneel naar achteren schuiven waardoor je bij de onderdelen kunt komen.

Stap 3
Statische elektriciteit kan de computer eenvoudig beschadigen, daarom is het zaak om de kans hierop zo klein mogelijk te maken. Raak voordat je aan het sleutelen gaat even de metalen behuizing aan of gebruik een anti-statische polsband om eventuele statische lading weg te nemen.

Pas op met statische elektriciteit! Gebruik een anti-statisch polsbandje of raak voordat je aan de slag gaat de metalen behuizing van de computer aan. Eventueel kun je ook een radiator in huis aanraken om eventuele statische lading te ontladen.

Stap 4
Bekijk waar de harde schijf zich in de computer bevindt, je herkent deze als een rechthoekig apparaat dat aangesloten is op het moederbord. Draai eventueel de schroeven los waarmee de harde schijf bevestigd is aan de behuizing, in de meeste gevallen zijn dit er vier. Er zijn fabrikanten die de harde schijf naast de schroeven nog extra vastklemmen, is dit bij jou het geval? Dan moet je ook deze klemmen losmaken. Koppel de kabel los die op de harde schijf aangesloten is.

Harde schijf vervangen

Stap 5
Schuif de harde schijf uit de behuizing. Wanneer er nog klemmen aan de harde schijf bevestigd zitten moet je deze even verwijderen. Deze kun je gebruiken om een eventuele nieuwe harde schijf te bevestigen. Ook de schroeven kun je wanneer nodig losdraaien en bevestigen aan de nieuwe schijf.

Stap 6
Plaats de nieuwe harde schijf in de behuizing en volg de voorgaande stappen in omgekeerde volgorde om de harde schijf opnieuw aan te sluiten.

Harde schijf vervangen in laptop

Stap 1
Schakel de laptop uit en verwijder de stekker uit het stopcontact. Verwijder daarna de accu uit de laptop. In de meeste gevallen kun je deze los schuiven.

Stap 2
Schroef het paneel los waarmee je toegang krijgt tot de harde schijf. Bij een aantal fabrikanten moet je hiervoor de ‘rug’ van de laptop, of het toetsenbord verwijderen. Hiervoor moet je waarschijnlijk meerdere schroeven losdraaien voordat je voorzichtig kan proberen het paneel te verwijderen. Bij twijfel kunt je het beste de handleiding van de laptop raadplegen.

Stap 3
Statische elektriciteit kan de laptop eenvoudig beschadigen. Gebruik een anti-statische polsband of raak even een radiator aan om eventuele statische lading weg te nemen.

Stap 4
Bekijk waar de harde schijf bevestigd is in de laptop. Verwijder de schroeven en eventuele klemmen om de harde schijf te kunnen verwijderen.

Stap 5
Schuif de harde schijf uit de behuizing. Wanneer er nog klemmen aan de harde schijf bevestigd zitten moeten deze ook verwijderd worden. Deze kun je gebruiken om een eventuele nieuwe harde schijf te bevestigen.

Stap 6
Plaats de nieuwe harde schijf in de behuizing en volg de verschillen stappen in omgekeerde volgorde op om de harde schijf opnieuw aan te sluiten.

Heb je een momentje?

Hoe nuttig is deze handleiding voor jou? Feedback